Logboek

Clowntje en meestertje

 

     Na clowntje Dijkhoff heeft nu ook meestertje Wiebes zich voorgoed gediskwalificeerd door zijn neerbuigende houding tegenover al die scholieren die invulling geven aan hun burgerschap - en dat gelukkig niet zo noemen, maar het kan geen kwaad het even politiek zo te omschrijven.

 

 

 

Mijn boeken 1 t/m 5 van 2019

 

Sarah Chiche: Une histoire érotique de la psychanalyse. De la nourrice de Freud aux amants d'aujourd'hui (2018)

Paul Verhaeghe: Intimiteit (2018)

Thea Derks: Een os op het dak. Moderne muziek na 1900 in vogelvlucht (2018)

Willem G. van Maanen: Droom is 't leven (1953)

Aurélie Filippetti: Les idéaux (2018)

 

 

Mijn laatste twee boeken van 2018

 

Bernard Cerquiglini: Le ministre est enceinte. Ou la grande querelle de la féminisation des noms (2018)

Sarah Chiche: L'inachevée (2008)

 

 

Kerstreces

 

Kerstmarkt in Bozen. Een plaquette op het geboortehuis van Ludwig Thuille. Ook het buitenland heeft componisten die ten onrechte slechts zelden worden uitgevoerd.

Een kerstconcert in Moena, in twee delen. Het plaatselijke kamerkoor, weliswaar een amateurkoor, zingt kerstliederen uit vele windstreken met een opmerkelijke verzorging van alle aspecten van fraaie vierstemmige koorzang. Een mannenbergkoor neemt het tweede deel voor zijn rekening. Met vertederende stoerheid.

Met Oda gewerkt aan 'Es ist, nun ich dich habe' uit de Deutsche Liebeslieder van Leander Schlegel: zoveel schoonheid op één bladzijde.

In Venetie naar een Tintoretto-expositie in de Accademia. En een oudjaarsavonddiner op amper 100 meter afstand van het graf van Monteverdi.

(Ondertussen geeft men in Den Haag een geheel eigen invulling aan het 'vreugdevuur'. De burgemeester is nog niet afgetreden. Wel heeft inmiddels ook de liberale burgemeester van Purmerend zijn VVD-lidmaatschap opgezegd.)

 

 

Mijn boeken 46 t/m 50 van 2018

 

Beatrice de Graaf: Tegen de terreur. Hoe Europa veilig werd na Napoleon (2018)

Frits van Oostrom: Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode (2017)

Janneke Weijermars: Stiefbroeders. Zuid-Nederlandse letteren en natievorming onder Willem I 1814-1834 (2012)

Elisabeth Badinter: Fausse route (2003)

Mona Chollet: Sorcières. La puissance invaincue des femmes (2018)

 

 

Nog weer eens VVD

 

     De VVD had een partijcongres en liet 300 stuks potentieel zwerfafval op. Proeve van domme en cynische onverschilligheid tegenover een van de grootste bedreigingen van de aarde. Goed dat Christine Theunissen een proefproces heeft aangespannen.

 

 

Weer eens VVD

 

     Het was al weer een tijdje geleden dan de VVD hier ter sprake kwam. Maar nu hebben ze daar ene Thierry Aartsen. Hij doet uitlatingen over cultuur. Die zijn van een onbegrensde domheid en op zich is er dan ook geen enkele reden om er ook maar één woord aan te besteden. Bovendien zijn we wel aan dit soort domheid gewend waar het gaat om landelijke VVD-politici. Maar die uitspraken worden gedaan op een plek waar zich ook macht bevindt: namelijk de landelijke politiek. En dan kunnen ze een dreiging inhouden. Op facebook hadden de reacties inmiddels een andere toon dan in de onzalige periode-Zijlstra. De argumenten lagen nu natuurlijk ook al klaar. Een fb-vriend had zelfs een opmerkelijke en enge parallel bij de hand tussen een uitspraak van deze Aartsen en nazi-uitlatingen uit de jaren 1930. Het was er niet met de haren bijgesleept.

   Gisteren heeft de liberale burgemeester van Assen, overigens om tal van andere, goed beargumenteerde redenen, zijn indertijd bewust gekozen lidmaatschap van de VVD bewust opgezegd.

 

 

Mijn boeken 41 t/m 45 van 2018

 

François Cheng: Assise. Une rencontre inattendue (2012, ed. 2014)

Paul Van Nevel: Het landschap van de polyfonisten. De wereld van de franco-flamands (2018)

Marente de Moor: Foon (2018)

Siegfried Lenz: Der Überläufer (1951, ed. 2016)

Heinrich Böll: Gruppenbild mit Dame (1971)

 

 

Moon Suite

 

(zondag 4 november, Den Bosch, November Music; uitwerken)

 

 

Elisabeth Cooymans 1920-2018

 

      Ik las vandaag dat op 98-jarige leeftijd Elisabeth Cooymans is overleden. Als aankomend liedbegeleider werkte ik met een van haar leerlinges en ik had het voorrecht dat zij, gewend op te treden met Sas Bunge, George van Renesse en Rudolf Jansen, me op een gegeven ogenblik uitnodigde een aantal recitals met haar te doen. Zij had nog bij Hendrik Andriessen gestudeerd maar ook bij bijvoorbeeld Berthe Seroen, die in 1919 met haar uitvoering van 'La veille' van Matthijs Vermeulen voor de allereerste uitvoering van een van diens werken zorgde, uiteraard met Evert Cornelis aan de piano.
   Ik dank een van mijn meest bijzondere concertervaringen aan haar. In Leeuwarden voerden we 'Anfang und Ende: Gesänge der Nacht' opus 1 van Jan Koetsier uit. De cyclus eindigt in totale verstilling en aan die stilte kwam geen einde meer. Uiteindelijk zijn we heel zachtjes van het podium gelopen. Soms is geen applaus het allermooist.

(eerder gepubliceerd op facebook)