Logboek

Dankjewel

 

     Het is alweer anderhalve week geleden, maar Doris en ik speelden een recital in de mooie (oude) zaal van Musis in Arnhem. Een niet alledaags programma misschien, met twee parallel opgebouwde programmahelften. Vóór de pauze: Claude Debussy - Anton Webern - Manuel de Falla - Wilma Pistorius, na de pauze: Toru Takemitsu - Anton Webern - Lucas Wiegerink. Vier composities dus uit de jaren 1914/1915 en twee uit 2018 (Takemitsu is uit 1984). Er was een heerlijk geconcentreerd publiek, dat, nadat de slotnoot helemaal uitgeklonken was en we de stilte genoten hadden, als één mens overeind rees (dat gebeurt wel vaker in Nederland), maar dit keer werd er geen bravo geroepen, maar in plaats daarvan, door een sonore mannenstem, twee keer: "dankjewel, dankjewel!"

 

 

Mijn boeken 11 t/m 15 van 2019

 

Clara Dupont-Monod: La révolte (2018)

Constantin Floros: Anton Bruckner. Persönlichkeit und Werk (2004, ed. 2012)

Klaus Heinrich Kohrs: Anton Bruckner. Angst vor der Unermeßlichkeit (2017)

Wim Daniëls: Houdoe! Het verhaal van een Brabantse groet (2019)

Menno ter Braak: Het nationaal-socialisme als rancuneleer (1937, ed. 2019 met een voorwoord van Bas Heijne)

 

 

Verrukking - 2

 

     Sinds ik in de jaren '70 van de vorige eeuw voor het eerst de Verzen (1890) van Herman Gorter las, ben ik ervan overtuigd dat hij een heel bijzonder dichter was van hoog internationaal niveau. Hij is sindsdien altijd een van mijn lievelingsdichters gebleven. En nu zie ik daarjuist tot mijn grote verrukking dat Mathilde Wantenaar, voor de tweede maal in haar toch nog jonge carrière, zich door zijn poëzie tot een compositie heeft laten verleiden. Misschien is het toepasselijk hier even aan de woorden van Menno ter Braak te denken: Volgens mij heeft Gorter in de beide perioden van zijn scheppende werkzaamheid maar één verhouding tot het leven gehad: de muzikale.

 

 

Verrukking - 1

     Er is zoveel prachtige muziek die nooit of zo zelden wordt uitgevoerd. Maar soms is er dan een ogenblik van verrukking als een van je favoriete musici ineens zo'n verwaarloosde compositie opgenomen blijkt te hebben. Een aantal jaren geleden had ik dat met de opname van het Vioolconcert van André Jolivet door Isabelle Faust, en nu is er een cd verschenen met de (lang geleden ook door mij zelf gespeelde) Vioolsonate van Louis Vierne door Alina Ibragimova met Cédric Tiberghien.

 

 

 

 

 

Weekeinde

 

     Dat was me het weekeinde wel. Vrijdag en zaterdag de wereldpremières van - voor zover we weten - de allereerste twee composities voor de combinatie cello - piano - orgel, van de hand van Rick van Veldhuizen en Wouter van Belle. En zondag de klimaatmars met 40.000 mensen door kou, regen en wind.

(8/10 maart)

 

 

 

Mijn boeken 6 t/m 10 van 2019

 

Sarah Chiche: Les inténébrés (2019)

Hélène Frappat: Le dernier fleuve (2019)

Herman Tjeenk Willink: Groter denken, kleiner doen. Een oproep (2018)

Bart Van Loo: De Bourgondiers. Aartsvaders van de lage landen (2019)

Clara Dupont-Monod: Le roi disait que j'étais diable (2014)

 

 

 

Fictie

 

"Fictie is essentie. Fictie is het basisprincipe van kunst, maar ook het basisprincipe van het leven".

 

Ann Demeester (geïnspireerd door de filosofie van Hans Vaihinger)

 

 

 

 

 

Clowntje en meestertje

 

     Na clowntje Dijkhoff heeft nu ook meestertje Wiebes zich voorgoed gediskwalificeerd door zijn neerbuigende houding tegenover al die scholieren die invulling geven aan hun burgerschap - en dat gelukkig niet zo noemen, maar het kan geen kwaad het even politiek zo te omschrijven.

 

 

 

Mijn boeken 1 t/m 5 van 2019

 

Sarah Chiche: Une histoire érotique de la psychanalyse. De la nourrice de Freud aux amants d'aujourd'hui (2018)

Paul Verhaeghe: Intimiteit (2018)

Thea Derks: Een os op het dak. Moderne muziek na 1900 in vogelvlucht (2018)

Willem G. van Maanen: Droom is 't leven (1953)

Aurélie Filippetti: Les idéaux (2018)

 

 

Mijn laatste twee boeken van 2018

 

Bernard Cerquiglini: Le ministre est enceinte. Ou la grande querelle de la féminisation des noms (2018)

Sarah Chiche: L'inachevée (2008)