Liederen

 

 

seizoen 2018-2019   

terugblik

 

Het afgelopen jaar kwam een einde aan een bijzonder programma, samengesteld door Elmer Schönberger onder de titel 'De groote oorlog'. We, d.w.z. Barbara Kozelj, Doris Hochscheid en ik, begonnen in november 2014 in 'De Doelen' in Rotterdam en eindigden in november 2018 in Rhenen en Oegstgeest. Thema was natuurlijk de eerste wereldoorlog.

Als opening speelde ik Souvenir d'une marche boche van Igor Stravinskij en daarna gingen werken van Claude Debussy (Noël des enfants qui n'ont plus de maisons & Cellosonate), Matthijs Vermeulen (La Veille en Eerste Cellosonate), Anton Webern (Drei Stücke) en Maurice Ravel (Frontispice, als er tenminste een tweede piano aanwezig was). We besloten met een speciaal voor deze aanleiding gecomponeerd werk van Elmer: Maurice chéri, op teksten uit oorlogsbrieven aan en van Ravel, waarin de cello zich vanaf een bepaald ogenblik bij de stem en de piano voegt. Elmer vertelde de verbindende teksten. Het was elke keer weer een genot al deze liederen met Barbara uit te voeren.

 

 

                        

                             In de Edesche Concertzaal (foto: Jacqueline Imminkhuizen)

 

 

 

 

vooruitblikken

 

 

Het gaat weliswaar niet om liederen, maar het is wel vokaal. René Samson is bezig aan een kameropera voor bariton, (acterende) celliste en piano: We'll never let you down. Het libretto is van Gerrit Timmers die samen met Mirjam Koen ook verantwoordelijk is voor de regie. Bariton is Mattijs van de Woerd. Op 23 maart 2019 hebben we in een uitverkochte Splendor-zaal al een voor-première gespeeld van het laatste bedrijf. Het is de bedoeling dat de opera in het najaar van 2020 in première gaat.


 

                                     

 

 

 

 

 

 

In het komende seizoen gaat een aantal concerten met liederen voor zangstem, cello en piano. Oda Zoe Hochscheid en ik hebben liederen bij elkaar gezocht die een echte rondreis door Europa mogelijk maken.

 

Afgezien daarvan willen Oda en ik ook heel graag de integrale Deutsche Liebeslieder van Leander Schlegel uitvoeren, volgens ons het hoogtepunt van de romantische Nederlandse liedkunst.

 

 

 

 

 


 

De Noorse sopraan Elizaveta Agrafenina organiseert in het kader van haar master research aan het Conservatorium van Amsterdam in het komende najaar drie concerten met muziek van Nederlandse componistes:

18 oktober, componistes van vóór 1919

22 november, componistes van na 1919

13 december, levende componistes

 

In het verleden heb ik met Elizaveta al enige keren liederen van Ignace Lilien uitgevoerd en het is de bedoeling dat we tijdens het concert van 13 december een nieuwe compositie van Wilma Pistorius op een gedicht van Arthur Rimbaud gaan uitvoeren.

 

 

________________________________

 

liedbio t.b.v. concertprogramma's (pdf)

idem (word)

 

____________________________________________________________________