Logboek

Corona 17

 

"Mensen zijn net schapen, ze houden nu wel afstand" (de uitbater van een pub in een plattelandsdorp in Cornwall, die schrikdraad in zijn kroeg heeft bevestigd).

 

 

Mijn boeken 36 t/m 40 van 2020

 

Christiane Gil: Isabelle d'Este. Princesse de la Renaissance (2009)

Mary Hollingsworth: Patronage in Renaissance Italy. From 1400 till the Early Sixteenth Century (1994)

Michel Feuillet: Botticelli et Savonarole. L'humanisme à l'épreuve du feu (2010)

Augusta de Wit: Orpheus in de dessa (1903)

Tessa Leuwsha: Fansi's stilte. Een Surinaamse grootmoeder en de slavernij (2015)

 

Mijn boeken 31 t/m 35 van 2020

 

Giorgio Vasari: De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten (= Le vite de' più eccellenti pittori, scultori e architettori, 1550/1568, ed. 2010, dl.1)

Giorgio Vasari: De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten (= Le vite de' più eccellenti pittori, scultori e architettori, 1550/1568, ed. 2010, dl.2)

Saskia de Coster: Nachtouders (2019)

Aart van der Leeuw: De kleine Rudolf (1930)

Aart van der Leeuw: Ik en mijn speelman. Een luchthartige geschiedenis (1927)

 

 

Herinneringen

 

     Ik heb de laatste tijd vaker dat er herinneringen aan vroeger in mij opkomen. Dat werd wel een beetje op gang gebracht toen Yuri Kim mij vroeg haar te helpen met haar onderzoek naar Hans Osieck. Wat leidde tot mijn aan hem gewijde website. Wat weer allerlei associaties te weeg bracht. Elke keer trouwens wanneer zij me met nieuwe vragen bestookt.

   Zo kwamen laatst de namen van Augusta de Wit en Aart van der Leeuw in me op. En de titels Orpheus in de dessa en De kleine Rudolf. Ik heb me afgevraagd tot waar die teruggaan en ik kom uit bij mijn kloostertante. Zij gaf les aan de aan haar klooster verbonden meisjesmulo, Nederlands en Frans als ik het me goed herinner. Ik zie voor me dat ik eens met haar in de schoolbibliotheek ben geweest. En ik vraag me af of zij me ooit deze boeken aangeraden heeft, ze me misschien zelfs toen heeft uitgeleend. Ik was nog wel vrij jong en heb ze toen in ieder geval niet gelezen.

   En dus moet het daar nu maar eens van komen. Twee boeken van Aart van der Leeuw, ook Ik en mijn speelman, staan al op de plank. Orpheus volgt spoedig.

 

 

Corona - 16

 

     Voor het eerst sinds half maart weer een 'grote cappuccino' bij de Bagels. En dat ook nog op het terras.

 

 

Corona - 15: verzamelde aantekeningen (buitenshuis)

 

 

 

Corona - 14: verzamelde aantekeningen (binnenshuis)

 

 

 

Mijn boeken 26 t/m 30 van 2020

 

Francesco Petrarca: La vie solitaire (= De vita solitaria, 1346)

Huub Beurskens: De straffeloze (2020)

Erwin Mortier: De onbevlekte (2020)

Florian Neumann: Die Wahrheit über Lucrezia Borgia (2019)

Lorenzo Bonoldi: Isabelle d'Este. A Renaissance Woman (= Isabelle d'Este. La Signora del Rinascimento, 2015)

 

 

KCO

 

     Deze weken veel Koninklijk Concertgebouworkest gezien in de serie 'Première' via facebook. Eerst het Debussy (Prélude, La mer) + Stravinskij (Sacre) concert onder Daniele Gatti, dan Mahler-2 eveneens onder Gatti, Brahms-3 onder Herbert Blomstedt en Mahler-5 nogmaals onder Gatti. Elke keer het gevoel dat het nauwelijks nog mooier kan. Vanavond nog Mahler-7 onder Pierre Boulez en overmorgen Mahler-9 onder Bernard Haitink.

 

 

 

De provinciale politiek in Brabant

 

     Behartenswaardige woorden van Wiel Kusters op facebook: "Zeker is dat wij de positie van progressieve partijen moeten zien te versterken, dus weg met de verdeeldheid op links. En verder: zoveel mogelijk bijdragen aan de verbreiding van humane opvattingen over natuur en mens. Niet zwijgen, en het rechtse gebral niet accepteren. Niet uit onoplettendheid meeschuiven met de taal, en dus het denken, van politieke charlatans en gifmengers. Daar begint het mee."